Hållbar utveckling?

Hållbar utveckling?

Det finns så många olika system, verktyg och metoder för att nå det som vi kallar "hållbar utveckling", men vad innebär egentligen hållbar utveckling och hur vet an vilket av alla dessa lösningar som är bäst för mig och det jag fokuserar på? En del begrepp känns välbekanta, andra mindre tydliga. Vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt? Cirkulär ekonomi, Det Naturliga Steget, Cradle-to-cradle, Blue Economy, Green economy, Biomimitik, Social Business, Fair Trade plus allehanda olika märkningar och certifieringar. Det är en djungel! Vad innebär detta för mig som individ och konsument eller för mitt företags verksamhet?

Måste man vara expert för att inte vara "dålig"? Och hur skall jag kunna vara säker på att det som sägs är sant och inte bara ett papper från svarta börsen någonstans i Asien, eller resultatet av en reklambyråkampanj med bra budget? Inte konstigt att vi vanliga människor kan få alla dessa begrepp upp i halsen. Risken blir att man till slut bara skiter i allt för att uppgiften känns för övermäktig. Är hållbar utveckling bara för de få priviligierade, en slags miljö-elit? Måste man vara EXPERT?!

Jag har ju faktiskt numer papper på att jag är just Expert i Blue Economy, efter utbildningen i Ungern i somras. Känner jag mig mer avklarad? Klokare? Mer expert-aktig?

- Både ja och nej!

Som det brukar var när man börjar sätta sig in djupare i ett område, har jag blivit ännu mer medveten om hur lite jag vet och hur stort ämnet är. Men jag har också insett att detta på många vis inte är rocket science. Det handlar inte heller om att transformera oss tillbaka till stenåldern.

Till stora delar handlar det om vanligt bondförnuft. Vi vet innerst inne vad som är det naturliga sättet att handla på, hur vi vill bli behandlade och hur vi kan leva i samklang med naturen. Jag tror att det största hindret är att vi tror att vi inte har något val, att "såhär är det" eller "så gör alla andra" istället för att göra våra val utifrån oss själva och det som känns rätt och gott inuti. Kanske känner vi oss ensamma och konstiga som längtar efter något annat som känns diffust och avlägset. Det vill säga: det största hindret för hållbar utveckling sitter i huvudet på oss.

Mina reflektioner efter allt nytt jag lärt i sommar är att all utveckling börjar med den enskilda individens uppvaknande till sig själv som en skapande varelse. Och vi är inte ensamma, vi är så många nu och vi finns över hela världen. Tillsammans skapar vi den framtid vi vill leva i.

Några av oss träffas vid lunch den 15e september på Öijared Akademi. Du är varmt välkommen. Anmäl till mig på josefin.lassbo@oijared.se

 

Vi ses!

No Comments

Give a comment