Ava skapade magi med sin fiol

Ava skapade magi med sin fiol

En ung kvinna och hennes instrument skapade skönhet på Öijared igår.... Ännu en magisk afton med Ava Bahari och Mikael Holmlund i Öijareds konsertkoncept Musik m.m.

 

ava_small

Ava Bahiri

Om Ava

Ava Bahari är född 1996 i Göteborg och började spela fiol vid tre års ålder. Åtta år gammal uppträdde hon för första gången som solist i Göteborgs konserthus. Ava har medverkat som solist med symfoniorkestrarna i Göteborg och Malmö, Göteborgs Akademiska orkester, Oscar Fredriks Sinfonietta, Borås Symfoniorkester och Jönköping Sinfonietta. Under sommaren 2010 var hon den yngsta solisten som uppträtt i Båstads kammarmusikfestival och i Köpenhamns sommarfestival. År 2011 spelade Ava Mendelssohns violinkonsert med Göteborgs Symfoniker vid sex skolkonserter. Oktober 2012 uppträdde Ava för Drottning Silvia vid en ceremoni med Childhood foundation i Stockholm.

2007 vann Ava första pris i en violintävling arrangerad i samarbete mellan Musik i Syd, Musica Vitae och Stråkforum. I tävlingen Öresundssolist 2009, som ägde rum i Köpenhamn, vann Ava första pris i avdelningen för yngre deltagare. I april 2010 kvalificerad hon sig till den prestigefyllda Yehudi Menuhin-tävlingen och placerade sig som en av de 20 bästa i hela världen i sin åldersgrupp. 2012 vann hon Polstjärnepriset, en av de största tävlingarna i Sverige för unga klassiska musiker.

Ava har också mottagit musik- och kulturstipendier, bland annat från Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur, Kungl. Vetenskaps- och Vitterhetsamhället i Göteborg (KVVS) och Willinska Stiftelsen. Efter 7 år studier hos Professor Terje Moe Hansen vid Norges Musikhögskola i Oslo fortsätter hon nu sina violinstudier för Per Enoksson, konsertmästare vid Göteborgs Symfoniker och professor vid Edsbergs musikinstitut. Ava har även deltagit i mästarklasser för bland annat Boris Kuschnir, Zakhar Bron, Krzysztof Węgrzyn, Pavel Vernikov och Midori. Från hösten 2015 studerar Ava på den mycket prestigfyllda utbildningen "Hochschule für Musik Hanns Eisler" i Berlin.

No Comments

Give a comment