Bangladesh – the Land of the Golden Fiber

Bangladesh – the Land of the Golden Fiber

Vad tänker du på när du hör namnet ”Bangladesh”?

De flesta av oss tänker nog på fattigdom, översvämningar, vidriga arbetsförhållanden och korruption… om vi har några bilder överhuvudtaget. Landet är ett av de fattigaste i världen, det stämmer. Landet är ett av de som är värst drabbade av klimatförändringarna, med återkommande översvämningar som resultat. Den främsta dödsorsaken bland barn är drunkning. Det är också sant. Många av landets 160 miljoner invånare är fattiga och tvingas arbeta under förhållanden som vi svenskar aldrig skulle varken acceptera eller klara, om det vittnar inte minst den katastrof som drabbade arbetarna i den syfabrik som rasade förra året med otaliga dödsfall som slutnota.
Bangladesh blev självständigt från Indien 1974 och är en socialistisk demokrati, men det politiska klimatet är dramatiskt med ett antal militärkupper, maktskiften och återkommande blockader och strejker på sitt c.v.

Men det sombangladeshresa2 färre av oss känner till är att Bangladesh en gång i tiden var ett rikt land, med stor produktion och export av naturfibern jute; ”The Golden Fiber of Bangladesh”. Idag är jutesektorn i stort behov av utveckling och det är ett av syftena med våra återkommande resor dit. I samverkan med företaget Juteborg, som arbetar med innovation och utveckling av nya, industriella applikationer baserat på jute, bygger vi broar av samverkan. En av våra viktigaste samarbetspartners är Professor Mohammad Yunus, som fick Nobels fredspris 2006 för sitt stora bidrag i fattigdomsutrotning och engagemang för att lösa sociala problem via Social Business. Nu startar vi upp det första gemensamma projektet mellan Juteborg och Professor Yunus företag Grameen. Det kommer vi berätta mycket mer om så småningom….

 

Vi kommer med all säkerhet få höra mer om Bangladesh i framtiden! Världsbanken spår att landet blir nästa ”Rising Star” i den globala ekonomin med liknande förutsättningar som Kina hade för 20 år sedan; högst produktivitet i världen, en enorm drivkraft hos människorna, och en växande medelklass. År 2020 skall Bangladesh ha rest sig ur fattigdomen och blivit medelinkomstland. Det investeras stora summor i landet från många håll. Bara Sverige investerar nu 16 miljarder sek i infrastrukturutveckling i Bangladesh!
Detta märks när vi är på besök i detta spännande land; de stora utmaningarna skapar lika stora möjligheter, de stora umbäranden människor lever i skapar en fantastisk överlevnadskapacitet och drivkraft, en tuff historia har format ett folk fulla av värme, generositet och med en omutbar kärlek till sitt land. Det är så inspirerande!

bangladeshresa3

Jonas Brandström är Honorär Konsul för Bangladesh i Väst Sverige.
Vad fick dig att bli konsul för just Bangladesh?

- Det var just de enorma utmaningarna landet står inför och möjligheten att få bidra till att göra världen lite bättre.

 

Länkar till:
www.grameenfoundation.org
www.grameencreativelab.com
juteborg.se
sbbc.se
www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Dhaka

 

 

No Comments

Give a comment